Subscribe for notification
Kategorije: Srbija

63. padobranska: Elitni vojnici odbili Vulinovo naređenje da suzbijaju nerede u Nišu!?

Podeli
Advertisements

Informacija da je sinoć 63. padobranska brigada odbila da izađe na ulicu kako bi suzbila proteste u Nišu ustalasala je rano jutros srpsku javnost. Ovu vest je potvrdio i predsednik sindikata Sloga zaposlenih u MO i VS Dejan Pavlović. Ministarstvo odbrane Srbije sa druge strane saopštilo je da 63. padobranska brigada nije namenjena za borbu sa nasilnim demonstrantima i nije nikada dobila naređenje za bilo šta slično. Samo ova tema bila je dovoljna da se nešto kaže o jedinici, koja ima dve zakletve, ogromno borbeno iskustvo i strahopoštovanje kako civila tako i političara koji su defilovali na vlasti svih ovih decenija.

Istorijat 63. padobranske brigade vezan je za august 1944. godine kada je u Savezničkom kampu za obuku komandosa u gradiću Đoja Del Kole pored Barija obrela grupa probranih partizanskih boraca NOVJ koji su stigli na obuku. Prisutni kandidati su se smejali oskudno obučenim partizanima tvrdeći da od njih neće biti ništa. Međutim njihova upornost i vežbe u šatoru dok su ostali saveznici spavali dovela je do toga da ostali budu zaprepašćeni veštinama koje su oni naučili za svega par meseci.

Posle naporne obuke dana 14. oktobra 1944. formiran je Prvi padobranski bataljon u novoj Jugoslaviji. Za prvog komandanta izabran je Čedomir Vranić. Međutim sticajem istorijskih okolnosti ovaj bataljon nikad nije bio upotrebljen u najžešćim bitkama za oslobođenje Jugoslavije od okupatora.

Priča o padobrancima pala je u zaborav ubrzo po oslobođenju sve dok na majskoj paradi 1965. spiker prilikom defilea padobranaca nije rekao da je ova jedinica bila formirana tek posle Drugog svetskog rata. To je bio povod proslavljenom novinaru i bardu Jugu Grizelju, koji je inače bio pripadnik ovog Prvog padobranskog bataljona , da napiše tekst: ” Zaboravljeni bataljon” u kome je opisao istorijsku pozadinu osnivanja padobranaca u Titovoj Jugoslaviji.

Pošto je konstatovan značaj postojanja jedne ovakve jedinice, 5.2.1953. godine u Šapcu je formirana 63. Padobranska brigada, jačine 3 bataljona. Brigada je naredne godine, zbog boljih uslova preseljena u Novi Sad, ali je 1959. godine rasformirana a od nje su nastala tri samostalna padobranska bataljona. Tek 1967. godine u Nišu je ponovo formirana padobranska brigada sa imenom koje i danas nosi.

Izvor

Nedavne Vesti

"Shvatamo mi karikaturu, ali Petričić ne shvata silovanje": Šokirao javnost najnovijom karikaturom, a onda je u "Utisku nedelje" otišao i korak dalje

Karikaturista Dušan Petričić je svojom karikaturom u poslednjem broju Nina podigao veliku buru, a svojim… Opširnije

15 минута

JOŠ JEDAN SAVEZ NA POMOLU POKS i DSS potpisuju sporazum o saradnji, moguć i zajednički kandidat za gradonačelnika

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisaće sutra sporazum o saradnji,… Opširnije

3 сата

INTERVJU Balša Božović: Režim je ZDROBIO OPOZICIJU, veliko umeće potrebno da bi se podigla iz pepela

Postoji samo jedan model dijaloga između vlasti i opozicije. To je onaj model koji podrazumeva… Opširnije

6 сати

MENjA SE PRAVILO ZA VAKCINACIJU U SRBIJI: Od sutra na pelcovanje samo ako ste ispunili ove uslove

OD UTORKA, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo… Opširnije

6 сати

Brnabić: Nezgodno otići tamo odakle su vam proterali ambasadora

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je nezgodno posetiti zemlju iz koje je proteran ambasador… Opširnije

6 сати

Zorica Marković o NOVCU koji joj Darko Lazić duguje: "Slala sam mu poruku, izgleda da je promenio broj"

Pevačica Zorica Marković priznala je da joj Darko Lazić i dalje nije vratio novac koji… Opširnije

9 сати