Beograd i Priština, postoji li rešenje koje neko može da ponudi

Beograd i Priština, postoji li rešenje koje neko može da ponudi


Za istim stolom delegacije Beograda i Prištine poslednji put sedele su u oktboru 2018. U međuvremenu nije se mnogo odmaklo. Zato čudi jučerašnja izjava v. d. premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija – da je Priština spremna za dijalog sa Beogradom, a da datum nastavka zavisi od nje. Kurtijeve tvrdnje o sporazumu između tzv. Kosova i Srbije Hašim Tači vidi kao čaršijske priče.

"Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu pripojeni, i to bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo", rekao je Hašim Tači. 

"Što se snova tiče ja nisam doktor i neću time da se bavim, snovi me ne zanimaju bilo čiji. Nek ostane na snovima", odgovara Aleksandar Vučić.

Razmenu teritorija zagovaraju i određene partije na Kosmetu. Njihov model je 17 srpskih sela na severu Kosova za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Srpski predsednik preborajava, četiri opštine na severu Kosmeta, šest južno od Ibra i tri sela sa većinski srpskim stanovništvom. Sela mu, kaže, niko nikada nije ni pominjao.

"Juče sam na sastanku Kvinte rekao – šta je to što vi vidite kao rešenje, osim tih praznih priča koje prodajete svim novinama iz javnog života Beograda i Prištine, Evrope i sveta. Kažite mi koje je to suštinsko rešenje, e na to još nisam dobio odgovor, to još ni od kog nisam dobio odgovor i ne znam šta je to što bi neko mogao da nam ponudi. Ali nazirem šta bi to moglo da bude, i ako je to ono što nazirem, na to moj odgovor biće ‘ne’", rekao je Vučić. 

Beogradski mediji prenose da su albanske organizacije u Americi pisale predsedniku Trampu tražeći da promeni politiku na Balkanu i da ne podrži ideju o bilo kakvoj promeni granica. U pismu tvrde da je politika Amerike promenjana a razmena teritorija podržana zbog srpskog lobiranja. Inicijativu, pogotovo od Albanaca u Njujorku i Vašingotnu, Aleksandar Vučić ne potcenjuje, jer su, kaže, moćan faktor.

"Moramo da vodimo računa o tome. Ja ne mislim da je predsednik Tramp na našoj strani ali ne mislim da je čovek koji ne želi da čuje našu stranu, što je ogromna promena u odnosu na ono što smo imali ranije", naveo je predsednik

Rešenje za Kosovo i Metohiju mora biti dogovor dve strane, a ne nametnuto spolja, čulo se nedavno od američkog ambasadora u Srbiji. To ponavlja i srpski predsednik, dodajući da je ambasador Godfri jedan od retkih koji želi kompromisno rešenje.

Dezinfekcija Beograd

Izvor

Preporučeno za vas