Subscribe for notification
Kategorije: Covid 19

Ђерлек: Велики дан за Србију у борби против короне

Podeli
Advertisements


БЕОГРАД, 22. децембра (Танјуг) – Ово је велики дан за Србију у борби против ковида 19, поручио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ðерлек и истакао да се прве вакцинације, Фајзеровом вакцином, која је јутрос стигла у Србију, очекују већ наредне недеље, одмах по добијају дозволе Агенције за лекове (АЛИМС).

“У току је седница Координационог тима за имунизацију, и у току дана знаћемо тачно ко ће први примити вакцине, будући да је сада стигло 4.875 доза. Важно је да је вакцина стигла у Србију и да ће у току следеће недеље почети имунизација, што је велики успех”, рекао је Ðерлек.

Он је подсетио да је АЛИМС дао дозволу за увоз око 24.000 вакцина, те да се у јануару очекује још око 21.000 Фајзерових вакцина, додајућу да се интензивно разговара и о руској Спуник В и о кинеској вакцини, о чему ће, каже, јавност бити благовремено детаљно обавештена.

Ðерлек је истакао да је данас у потпуности поштван протокол “хладног ланца”, те да је вакцина одмах смештена у хладњачу на минус 80 степени.

“Испуњено је све што тражи процедура”, рекао је Ðерлек.

Он је навео да држава улаже све напоре да испуни оно што обећа, подсетивши да је и председник Александар Вучић рекао да ће прве количине цепива стићи до краја године, односно већ ове недеље.

Данас се одржава први састанак Координационог тима за имунизацију, а у плану је припрема оперативног плана за имунзиацију у 2021. години, који ће се, каже, мењати у складу са приливом вакцина и циљним групама.

“Поново смо доказали да једна ”мала” Србија може да буде међу ретким земљама које су у кратком року међу првима добила вакцину против ковида 19. Показали смо колико је на европском и светском нивоу поправљен статус Србије и да су нас пријатељи испоштовали, што значи да постоји вероватноћа да ћемо у нарендом периоду добити онолико вакцина колико је потребно да дођемо до колективног имунитета, конацно завршимо са ковидом и да нормално живимо”, рекао је Ðерлек.

Прва количина цепива, које је јутрос стигло у Србију, око подне је допремљена у Институт “Торлак”, где их је преузела комисија која је надлежна за пријем вакцине.Izvor

Nedavne Vesti

Stiglo prvo pojačanje u TSC!

Napadač Milan Đokić od danas je novi član fudbalskog kluba TSC, u koji stiže kao… Opširnije

2 сата

Lajčak: Srećan zbog podrške Pariza dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas sa francuskim… Opširnije

2 сата

Vreme danas: Oblačno i mestimično sa snegom, sutra bez većih promena

Vremenska prognoza za utorak, 26. januar. Izvor Opširnije

3 сата

"Shvatamo mi karikaturu, ali Petričić ne shvata silovanje": Šokirao javnost najnovijom karikaturom, a onda je u "Utisku nedelje" otišao i korak dalje

Karikaturista Dušan Petričić je svojom karikaturom u poslednjem broju Nina podigao veliku buru, a svojim… Opširnije

5 сати

JOŠ JEDAN SAVEZ NA POMOLU POKS i DSS potpisuju sporazum o saradnji, moguć i zajednički kandidat za gradonačelnika

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisaće sutra sporazum o saradnji,… Opširnije

8 сати

INTERVJU Balša Božović: Režim je ZDROBIO OPOZICIJU, veliko umeće potrebno da bi se podigla iz pepela

Postoji samo jedan model dijaloga između vlasti i opozicije. To je onaj model koji podrazumeva… Opširnije

11 сати