Đorđević: Ostvarivanje plana "Srbija 2025" glavni cilj ministarstva

Đorđević: Ostvarivanje plana "Srbija 2025" glavni cilj ministarstva


Zoran Đorđević je istakao da će se na ciljevima, među kojima su ekonomske migracije, demografija, briga o penzionerima, izrada socijalne karte, smanjenje nezaposlenosti, socijalna zaštita, dalji rad i jačanje inspekcija – inspekcije rada i unutrašnje inspekcije, i dalje raditi.

Kada su u pitanju ekonomske migracije, Đorđević je posebno izdvojio brigu o mladima i borbu protiv velikog odliva stanovništva.

Naveo je da je osnovano Koordinaciono telo koje ima zadatak da sa stručnim ljudima i mladima da smernice u kom pravcu bi trebalo da ide Srbija kako bi bila interesantna za ostanak i povratak mladih i drugih građana u našu zemlju.

Rešavanje demografskih problema

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na rešavanju problema demografije radilo zajedno sa ministarkom zaduženom za demografiju i populacionu politiku Slavicom Đukić Dejanović, rekao je Đorđević i istakao da su efekti određenih rešenja koji su se očekivali za deset godina postignuti nakon godinu i po dana od primene novog zakona.

"Srbija je prvi put ušla u pozitivan skor, odnosno imala je 614 novorođenih više", podsetio je Đorđević.

Briga o penzionerima

Kao posebno važno, ministar je istakao brigu o penzionerima i u tom smislu kazao da je promenjen Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju, kao i da su povećane penzije za 5,4 odsto, a uvedena je i švajcarka formula za izračunavanje penzija.

"Naš cilj je da 2025. godine prosečne penzije budu 430, 440 evra i to je nešto na čemu treba zajednički da radimo", ponovio je ministar.

"Više inspekcija, manje rada na crno" 

Govoreći o radu inspekcija u protekloj godini, Đorđević je istakao da su zabeleženi izuzetno dobri rezultati i da je bio veći broj inspekcijskih nadzora, ali manje onih koji su "uhvaćeni da rade na crno":

"To pokazuje da naša borba i borba Vlade Srbije protiv sive ekonomije daje rezultate."

Ministar je naveo da je uvedena Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i da se njen učinak vidi u manjem broju štrajkova. On je najavio da će se u 2020. godini osnovati još jedan registar – registar poslodavaca koji su kršili prava osoba s invaliditetom.

"Smanjena nezaposlenost"

Najvažniji podaci iz prethodne godine koje je Đorđević naveo su nezaposlenost od 9,5 odsto i 64,8 milijardi dinara izdvojenih za trudnice i porodilje.

Đorđević je najavio renoviranje domova, među kojima i Dom za stare na Bežanijskoj kosi, navodeći da se to više neće raditi kozmetički već po evropskim standardima.

Ono što nas očekuje 2020. godine, prema rečima ministra je i otvaranje prve sportske hale za decu bez roditeljskog staranja, kao i reforma rada Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, zakon o finansijskoj podršci porodici biće donet vrlo brzo i to u skladu sa planom "Srbija 2025", gde je jedan od ciljeva da plate u našoj zemlji do 2025. godine budu 900 evra, a penzije 430, 440 evra.

Dezinfekcija Beograd

Izvor

Preporučeno za vas