Subscribe for notification
Kategorije: Covid 19

Институт “Бањица” за 36 сати примио 300 ковид пацијената

Podeli
Advertisements


БЕОГРАД, 9. јула (Тањуг) – Институт за ортопедско-хируршке болести “Бањица” од уторка ујутру је поново у ковид систему и за два дана, тачније за 36 сати, та здравствена установа примила је око 300 ковид пацијената, а на располагању је још десет слободних кревета, рекао је за Тањуг директор тог Института Зоран Башчаревић.

Према његовим речима, клиничка слика пацијената који се сада примају у “Бањицу” је много тежа него што је била у априлу, када је болница први пут била убачена у ковид систем.

“Од уторка, тачније за 36 сати, ”Бањица” је примила 300 пацијената – 200 у првом дану и осталих 97 или 98 током јучерашњег дана. Имамо још десетак слободних кревета”, рекао је Башчаревић.

Истиче да је у овом тренутку 55 пацијената на кисеоничној потпори, а отворено је, истиче, и одељење интензивне терапије на којем тренутно лежи 12 пацијената.

“Одељење интензивне терапије има укупно 20 места, уколико ту не буде било довољно места мораћемо да проширимо капацитете на операционе сале, у којима има прикључака за кисеоник и мониторинг”, каже Башчаревић.

Поновио је да је клиничка слика пацијената тежа него што је била, јер су, додаје, упале плућа теже и чини се, каже Башчаревић, да је овај “пик” епидемије тежи од претходног.

Башчаревић је потврдио да у болници углавном преовлађују млађи пацијенти, али да праву статистку о старосној и полној структури још немају, јер, наглашава, због наглог прилива пацијената статистиком нису стигли да се баве.

“Пацијенте посматрамо као лаке, средње и тешке и оне којима треба или не треба кисеоник”, каже Башчаревић.

За сада, наводи, здравствени радници успевају да постигну посао, али, наглашава, да то не би било могуће без помоћи колега из Клиничког центра Србије – око 40 специјалиста лекара интернистичке групације.

“Они заједно са нашим интернистима и анестезиолозима, као и са нашим ортопедистима који такође раде, лече ове пацијенте”, навео је Башчаревић.

Када је реч о броју медицинских сестара, наводи да их и у тој установи, као и у другим, нема довољно за број пацијената са тако тешком болешћу као што је вирус корона, али да ће се установа потрудити да допуни недостајући кадар.

“Сада је тешко наћи расположив кадар, јер су сви већ негде распоређени и заузети. За сада се боримо са оним што имамо”, рекао је Башчаревић.

Очекује, каже, да ће се стање пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом у наредним данима побољшати и да ће из “Бањице” бити премештени у Арену.

“Али да не заборавимо, пацијентима којима се компликује стање теку опет према нама, јер овде је права болница и имају право лечење”, рекао је Башчаревић.

Истиче да “Бањица” има довољно заштитне опреме и лекова, додајући да их било довољно и у априлу и да та установа никада није имала проблем са несташицом заштитне опреме и потрошног материјала.Izvor

Nedavne Vesti

"Shvatamo mi karikaturu, ali Petričić ne shvata silovanje": Šokirao javnost najnovijom karikaturom, a onda je u "Utisku nedelje" otišao i korak dalje

Karikaturista Dušan Petričić je svojom karikaturom u poslednjem broju Nina podigao veliku buru, a svojim… Opširnije

18 минута

JOŠ JEDAN SAVEZ NA POMOLU POKS i DSS potpisuju sporazum o saradnji, moguć i zajednički kandidat za gradonačelnika

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisaće sutra sporazum o saradnji,… Opširnije

3 сата

INTERVJU Balša Božović: Režim je ZDROBIO OPOZICIJU, veliko umeće potrebno da bi se podigla iz pepela

Postoji samo jedan model dijaloga između vlasti i opozicije. To je onaj model koji podrazumeva… Opširnije

6 сати

MENjA SE PRAVILO ZA VAKCINACIJU U SRBIJI: Od sutra na pelcovanje samo ako ste ispunili ove uslove

OD UTORKA, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo… Opširnije

6 сати

Brnabić: Nezgodno otići tamo odakle su vam proterali ambasadora

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je nezgodno posetiti zemlju iz koje je proteran ambasador… Opširnije

6 сати

Zorica Marković o NOVCU koji joj Darko Lazić duguje: "Slala sam mu poruku, izgleda da je promenio broj"

Pevačica Zorica Marković priznala je da joj Darko Lazić i dalje nije vratio novac koji… Opširnije

9 сати