Subscribe for notification

Lajen: Srbija deo "tima Evropa"

Podeli
Advertisements


"Zapadni Balakn pripada EU i tu niko u EU ne postavlja pitanje. Čvrsto vreujem da EU ima posebnu odgovornost da pomaže svoje partnere u regionu", naglasila je Ursula fon der Lajen.

Po završetku video samita održanog sa liderima EU i Zapadnog Balkna, Lajenova je naglasila da je EU pokazala jasnu solidarnosti sa regionom tokom pandemije kovid 19.

Ona se zahvalila i regionu na njegovoj pomoći EU.

"Na globalnoj donatorskoj konfrenciji skupili smo osam milijardi dolara od čega je više od četiri milijarde dolara došlo iz "tima Evropa" čiji deo bila i Srbija sa donacijom od dva miliona evra. U pitanju je snažna i jasna poruka", kaže Ursula fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije kaže da je EU mobilisala 3,3 milijarde evra za podršku regionu kako u zdravstenom sektoru kao i u otklanjaju socioekonomskih posledica pandemije i pomoći malim i srednjim preduzećima.

Ona dodaje da je EU tokom pandemije uključila Zapadni Balkan u incijative koje su namenjene samo zemljama članicama i ocenila da je to dokaz da je Zapdni Balkan "privilegovani pratner" i da ima nedvosmislenu EU podršku za svoju evropsku pespektivu.

Ursula fon der Lajen je najvila da će EU nakon pandemije u cilju dugoročnog ekonomskog opravka regiona izaći sa ekonomsko investicionim planom koji će se fokusirati na transport, energetsku infrastrukturu, zelenu transformaciju privrde i digitalnu tranziciju.

"Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su ključ za ekonomski oporavak regiona. Mi u Evropi to vrlo dobro znamo jer je naše jedinstveno tržište naša snaga. Želimo da se Zapadni Balkan približi jedinstvenom tržištu EU i da ima koristi od toga", navodi Lajenova.

Ona je pozvala vlasti u regionu da nastve sa reformskim procesima posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, finkcionisanja demkratskih institucija i javne adminstracije.

"EU želi da vidi jasne dokaze u borbi protiv korupcije i organizovanog krimala. Istovremno, slobodno novinarstvo je stub demorkatije i nalazi se u evropskom DNK", poručila je fon der Lajen.

Ona je naglasila da nova metodologija pristupnih pregovora omogućava zemljama koje pokažu brže opljive rezulate u refomama da se kreću brže u pristupnim pregovorima.

"Politika proširenja je jedna od najuspešnijih EU politika koja je proširila mir, prosperite i stabilnost na kontinentu. Ubeđena sam da će doneti i EU i Zapadnom Balkanu", zaključila je Ursula fon der Lajen.Izvor

Nedavne Vesti

Stefanović sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju admiralom Burkom

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom Združenih snaga… Opširnije

1 сат

Vučić i Bratu o saradnji Srbije i OEBS-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim šefom Misije OEBS-a Janom Bratuom, koji… Opširnije

5 сати

PREMINULA NATALI DELON: Fatalna lepotica izgubila bitku sa tumorom

FRANCUSKA manekenka i glumica Natali Delon preminula je u 79 godini života u Parizu. Izvor Opširnije

5 сати

Ko je do sada saslušan u istrazi prisluškivanja predsednika

U predistrazi oko presretnutih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića saslušano je 50 osoba, a među… Opširnije

5 сати

SAVLADAO GA BES Vladimir Tomović se zaleteo, uhvatio ga za vrat – obezbeđenje reagovalo, zadrugari se hvatali za glavu

Do žestoke rasprave došlo je između Vladimira Tomovića i Frana Pujasa, te je umalo eskaliralo… Opširnije

7 сати

"SADA MORA DA GA POTPIŠE" Abazović o imovini SPC, spornim zakonima i vladi, a otkrio je i kada će poseti Srbiju

Zakonom o slobodi veroispovesti koji je po drugi put usvojila Skupština Crne Gore biće zaštićena… Opširnije

8 сати