Subscribe for notification
Kategorije: Covid 19

Лончар: Мере дале резултате, наставити са применом

Podeli
Advertisements


БЕОГРАД, 28. августа (Тањуг) – После дужег времена, у нашој земљи јуче није било преминулих од последица корона вируса, а министар здравља Златибор Лончар каже да је то потврда да се исплатило све што су радили надлежни, здравствени радници, али и грађани који су се придржавали прописаних мера.

Гостујући на Пинку, навео је да је то показало да су мере које “нису ништа спектакуларне”, а подразумевају ношење маске, држање растојања и чешћу хигијену, дале резултате.

“Да ли смо искоренили корону? Нисмо, питање је да ли ће то бити за пола године, годину…морамо да живимо са њом, али ако смо већ успели да за то нађемо начин хајде да користимо ове мере и максимално извучемо из тога да функционишемо”, рекао је Лончар.

Апеловао је на све грађане да сачувају и себе и друге тако што ће да носе маску, поштују физичку дистанцу, избегавају гужве…

“Да урадимо све да ситуацију ставимо под контролу, да на јесен спречимо спајање сезонског грипа са вирусом корона, а то ћемо учинити применом истих ових мера. Ту имамо и додатну помоћ јер ће моћи да се прими вакцина против сезонског грипа која се добро показала, а која ће у Србији бити од 1. октобра”, рекао је Лончар.

Додао је да ће се вероватно крајем ове или почетком следеће године појавити адекватна и безбедна и вакцина против корона вируса.

“Србија ће урадити све да својим грађанима омогући не само једну, него више вакцина које прођу све тестове и добију дозволу баш из разлога да не бисмо имали разноразне теорије типа узели су од овог, од оног…не, покушаћемо да обезбедимо што више вакцина и онда ће наши грађани моћи да изаберу, али на првом месту све те вакцине мораће да буду безбедне и да имамо црно на бело да не изазивају ништа лоше, а да дају резултат”, истакао је Лончар.

Истакао је да је вакцинација тренутно једна од најважнијих тема у свету и додао да велика част што је Светска здравствена организација упутила позив Србији да председава конференцији о имунизацији, којој ће присуствовати министри из разних земаља.

“Србија ће бити председавајућа, а донеће се одлука како и шта ће се радити са вакцинацијом до 2030. године”, рекао је Лончар.

Говорећи о “Штарк арени”, која је претворена у привремену ковид болницу, Лончар је рекао да се ту проширују капацитети како би била спремна за наредни период.

“Јутрос сам добио извештај да ми већ проширујемо капацитете у арени, да будемо спремни за зиму…најозбиљније радимо са ареном да она у сваком моменту буде спремна, да ли је то јесен, неки нови пик који може да се деси…”, рекао је Лончар.

Говорећи о почетку школске године, навео је да су Министарсто просвете и наши епидемиолози много радили на томе.

“Много времена, труда и рада је уложено да се направи најбољи могући модел и сигуран сам да су максимално урадили све оно што ће спречити ширење вируса корона. Да ли ће се он ширити? Да, не може да се не шири кад је ту међу нама, али шириће се мање што се више буду поштовале прописане мере”, рекао је Лончар.

Навео је да се укључила и Светска здравствена организација и да ће од 1. септембра бити редовна комуникација свих европских земаља са том организацијом на тему поласка у школу, праћења ситуације да ли треба још неке мере да се донесу, праћења ситуације на факултетима и око вакцинације.Izvor

Nedavne Vesti

Đukanović: Verujem da će biti novih prevremenih izbora, nema sumnje da je Beograd bio VRLO UMEŠAN i u poslednje izbore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je da će potpisati set zakona koje je parlament… Opširnije

2 сата

Budućnost reciklaže: Kampanja za pametnu reciklažu limenki pokrenuta u Beogradu

SA ciljem da kroz aktivno učešće građana poveća stepen reciklaže i time doprinese očuvanju životne… Opširnije

2 сата

Đurić za RTS: Ozbiljno računamo na dobre odnose na vrhu Srbije i SAD

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić kaže za RTS da je Srbija već nedeljama u… Opširnije

2 сата

OBJAVLJENA JOŠ JEDNA PLATFORMA Narodna stranka predstavila svoje zahteve o izbornim uslovima i "oprostila se" od Udružene opozicije Srbije (UOS)

Udružena opozicija Srbije (UOS) koja je okupljala više stranaka i pokreta, više ne funkcioniše, rečeno… Opširnije

5 сати

Tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak za neovlašćeno prisluškivanje Aleksandra Vučića

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je predistražni postupak u vezi navoda o neovlašćenom prisluškivanju predsednika… Opširnije

8 сати