БЕОГРАД, 23. јула (Тањуг) – Поверење у здравствени систем и здравствене раднике у Србији никада није био на вишем новоу, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар и упозорио да напади на здравстени систем у овом тренутку нису случајни, и изразио жаљење што бацају сенку на праве јунаке и борце који се озбиљно боре против епидемије.

“Управо из тог разлога циљ нам је да политика не уђе у здравство, рекао је Лончар на првом пријему које ће Министарство убудуће сваке недеље организовати за запослене у ковид болницама “као мали знак пажње и поштовања”.

Министар је позвао лекаре, сестре, техничаре и остало здравствено особље да се не обазиру на негативне коментаре, који нажалост имају за циљ да баце сенку на њихов рад и додао да морају да знају да ће се њихови резултати и све што су постигли, тек анализирати.

Ви сте људи који раде најбоље што могу, помажу пацијентима и држави, имају пуну подршку, рекао је министар и оценио да ће они и убудуће бити наше највеће богатство.

На пријему у Клубу посланика данас су били запослени у “херојској болници” КБЦ Драгиша Мишовић, која је заједно са Инфективном, прва ушла у ковид систем, а из које према речима директора Владимира Ðукића сваки пацијент, када изађе може да каже “хвала, било је тешко, борио сам се за сваки удисај, али када се ова тужна епопеја завршила могу да кажем ”ово су озбиљна болница и озбиљна држва””.

Ðукић је рекао да је у болници, која је екслузивно и Дечја болница има 20 деце и девет мајки са децом, јер ту постоји гинеколигија и поредилиште, ….

“На итензивној нези и на респиратору је 69 пацијената и више од 200 у објектима А и Б”, рекао је директор ове болнице у којој ради 1.300 људи, из које, како додаје нико није устукнуо ни побегао, и подсетио да је било је 30 оболелих који су се опоравили и да велику захвалност за све урађено у претходном тромесечју дугује свима њима.

Он је додао да добре резултате бележе зато што у болиници нема политике.

Министарство им је како каже поуздан партнер, а сваки напад на здравствени систем не може да буде од помоћи нити може да замени некога на та 52 респиратора која су у КБЦ Мишовић.

Од помоћи су, каже Ðукић, лекари који долазе из Србије, сестре интензивне неге, мајстори који одржавају системе напајања кисеоника чија је потрошња 4 до 5 тона дневно.

Скупу су присутвовали и представници репрезентативних Синдиката и том приликом Радмила Обреновић из Синдиката запослених у здравству и социјаној заштити оценила је као важно повећање плата и то у време када се оне у региону смањују.

Ово је борба свих нас за опстанак нашег народа, поручила је она и додала да им је важно да се препоруке синдиката усвајају, а једна од њих се тицала и примања током боловања или изолације због ковида.

Челник Лекарске коморе Милан Динић рекао је да Комора никада није добијала више писама у којима пацијенити хвале лекаре, те да ниво лекарске професије никада није био на вишем нивоу, а што је било и повод за оцену коју је министар изнео о поверењу у здравствени систем.

Главна сестра центра КБЦ Мишовић Богуновић Наташа захвалила је на подршци који добијају од налдежних у свакодненвој и тешкој борби са вирусом која је најтежа на интензивној нези.

Новинарима се обратио и радиолог Ðорје Лалошевић који је навео да је од јула урађено 1.000 прегледа плућа скенером, што омогућује и да се предвити ток болести.

Dezinfekcija Beograd

Izvor