Maja Gojković u Bratislavi o regionalnoj saradnji

Maja Gojković u Bratislavi o regionalnoj saradnji


Maja Gojković je na završetku proširenog sastanka predsednika parlamenata Slavkovske grupe "Proširenje EU: podrška procesu integracije" rekla da je Srbija posvećena jačanju regionalne saradnje, posebno u oblasti prekogranične saradnje, ekonomije, turizma, saobraćajnog, infrastrukturnog i energetskog povezivanja.

Zahvalila je na mogućnosti da Srbija učestvuje na tom skupu i istakla da je za našu zemlju značajno da države kao što su Slovačka, Austrija, Češka i Hrvatska, kao predsedavjauća Savetom EU, daju podršku proširenju EU.

Gojković je naglasila da se time šalje poruka da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i izrazila uverenje da će naša zemlja uspeti da savlada sve prepreke koje se nalaze ispred nas i dokaže da može da bude punopravna članica EU.

Podrška predsednika parlamenata Slavkovske grupe 

Predsednik Parlamenta Slovačke Andrej Danko je rekao da je prošireni skup Slavkovskog formata organizovan sa ciljem pružanja podrške prijateljima na Zapadnom Balkanu, posebno Srbiji i Crnoj Gori i da je jasno pokazao da postoji podrška procesu pridruživanja ovih zemalja.

Danko je ukazao da je značajan deo rasprave bio posvećen procesu proširenja EU i podršci Srbiji i Crnoj Gori i naveo da bi ove zemlje trebalo da budu prve sledeće zemlje koje će se pridružiti EU.

Predsednik Parlamenta Češke Republike Radek Vondraček naglasio je da aktivna podrška proširenju EU na zemlje Jugoistočne Evrope predstavlja snažan glas u današnje vreme i da zemlje Slavkovskog formata zajedno rade u istom cilju punopravnog članstva, ističući da bi to bilo dobro za EU, a ne dodatni teret.

Predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka je takođe rekao da je Slavkovski format poslao jasnu poruku vezano za proširenje ali i za intenzivniji rad u okviru Evropske unije.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je rekao da Hrvatska kao predsedavajuća EU izražava snažnu podršku zemljama Jugoistočne Evrope da nastave sa pregovorima, kao i da će Hrvatska nastaviti sa naporima da pomogne prijateljima i susedima, te izrazio nadu da će Samit u Zagrebu u maju otvoriti vrata za nove zemlje članice.

Dezinfekcija Beograd

Izvor

Preporučeno za vas