Argentina pokušava da rešimedicinsku misteriju vezanu za 57 mornara koji su zaraženi koronavirusom nakon 35 dana provedenih na moru uprkos tome što je kompletna posada pre isplovljavanja bila negativna na testiranju, prenosi Avaz.

Ribarski brod „Echizen Maru“ vratio se u luku nakon što su članovi posade počeli pokazivati simptome tipične za COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja argentinske provinciju Tjera del Fuego. Prema ministarstvu, kod 57 mornara, od ukupno 61 člana posade, dijagnostifikovan je virus, prenosi AFP.

Pre toga su svi članovi posade prošli 14 dana obaveznog karantina u hotelu u gradu Ušuaji imali negativne rezultate. Sada su dva mornara hospitalizovana.

– Teško je utvrditi kako je posada zaražena s obzirom na to da 35 dana nisu imali kontakt sa zemljom i da su zalihe donosili samo iz luke Ušuaja – izjavila je je Alejandra Alfaro, direktorica primarne zdravstvene zaštite u Tjeri del Fuego.

Šef odela za zarazne bolesti u regionalnoj bolnici Ušuaja, Leandro Ballatore, kaže da je ovo slučaj „koji odudara iz svih podataka u publikacijama, jer ovako dugo razdoblje inkubacije nije nigde opisano”.

– Još ne možemo objasniti kako su se simptomi pojavili – rekao je Balatore.

Posada je smještena u izolaciju na brodu i vraćena u luku. Argentina je premašila broj od 100.000 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva porastao je na 1.859. Većina infekcija nalazi se u oblasti glavnog grada Buenos Airesa.