Priština ukinula takse, kosovska vlada na klimavim nogama

Priština ukinula takse, kosovska vlada na klimavim nogama


U ponoć je formalno počela primena odluke kosovske vlade, a podrazumeva slobodan prolaz sirovina iz centralne Srbije na svih šest administrativnih prelaza – od Brnjaka i Jarinja na severu, preko Merdara do Končulja i Mučibabe na jugu.

Tokom dana ćemo imati više informacija kada se budu oglasili iz ministarstva trgovine i kosovske carine. To su dve ključne službe za primenu vladine odluke o ukidanju takse na srpsku robu.

Ukidanje takse u potpunosti treba očekivati do 1. aprila, kada će vlada uvesti i meru reciprociteta oko svih pitanja u odnosima sa Beogradom.

Pre toga kosovska vlada treba da preživi, jer ju je jedan njen deo, koji predstavljaju ministri Demokratskog saveza, gotovo napustio.

Zbog smene ministra unutrašnjih poslova i Kurtijevih zakasnelih odluka o ukidanju takse, Demokratski savez traži obaranje vlade u skupštini, za šta je već podnet zahtev sa potpisima 43 poslanika.

Zahtev Demokratskog saveza podržaće opozicioni poslanici albanskih stranaka. Ako skupština razreši vladu, ona će formalno biti u statusu ostavke, a jedno od rešenja do novih izbora je formiranje sveobuhvatne vlade za čijeg mandatara treba konsultovati ponovo stranku koju predvodi premijer Aljbin Kurti.

Novi izbori su sada neizvodljivi zbog mera preduzetih protiv širenja korona virusa, kojim su na Kosovu zaražene 24 osobe.

Najvažnija je prevencija, pročitajte kako da se zaštitite od Korona virusa.

Booking.com

Izvor

Preporučeno za vas