Subscribe for notification

Savetnik premijerke o političkim tenzijama – povratak "bratskim" pitanjima

Podeli
Advertisements


Ono što potresa region ovih dana su vesti iz Crne Gore. Ona je ponovo u "opsadnom stanju" nakon sukoba pristalica SPC i policije zbog hapšenja sveštenika, tenzije bi mogle da potraju tokom cele godine, jer je "crkveno pitanje" daleko od rešenja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, član tima Vlade Srbije i savetnik premijerke za spoljnu politiku Nikola Stojanović, rekao je da pravac u kome ide Crna Gora nije pravac koji je dobar i to nije korak koji će bilo kome doneti korist.

"Crna Gora samostalno bira svoj put, mi ne možemo na to da utičemo. Ono što lično mislim, kao neko ko se bavi spoljnom politikom, je da to ne predstavlja dobar korak, dovodi u pitanje legitimitet političke stabilnosti i dovodi u pitanje reputaciju zemlje koja donosi takve mere i to nije korak u pravcu regionalne saradnje i stabilnosti", istakao je Stojanović.

Kaže da se, umesto da se svi orijentištemo ka ekonomiji, bavimo pitanjima koja bi trebalo da budu rešena na bazičnom niovu, pitanja veroispovesti, osnovnih sloboda i prava ljudi.

"Verujemo da će razum preovladiti i verujem da ćemo se više baviti bratskim pitanjima u skorijoj budućnosti", kaže savetnik premijerke.

"Srbija će iskoristiti sva sredstva u okviru zakonom dozvoljenih okvira da pomogne Srbima u Crnoj Gori, da se pokaže simbol zajedništva. Takođe, Srbija pokazuje ozbiljnost da je spremna da bude sa predstavnicima srpskog naroda bilo gde da žive i zajednički stoji sa njima", rekao je Stojanović.

Govoreći o Blajburgu, kaže da je to retrogradni događaj, loš trend, momenat i loš simbol nekog regionalnog stanja. "Nadamo se da sledeće godine neće doći do sličnih komemoracija", rekao je Stojanović. 

Jasna pozicija Beograda u slučaju Kosova

Član tima Vlade Srbije ukazuje da je dobro što se korona polako povlači, ali se političke tenzije vraćaju u prvi plan.

Političke tenzije po pitanju Kosova i Metohije se opet dižu, a to pitanje polako prelazi na teren velikih sila.  

"Vrlo je jasno da postoji interesovanje velikog broja međunarodnih aktera, ali to pitanje nije završeno. Ima puno prostora da se radi. Pozicija Beograda je jasna i ne menja se, a to je da se kroz pregovore putem kompromisa ide ka normalizaciji. Za pregovore je potrebno dvoje, a sa druge strane u ovom trenutku nemamo sagovornika", istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, došlo je do male promene u dinamici pregovora. "Priština je uvek u pregovore ulazila sa pozicije pro forme, bez stvarne namere da se dođe do dogovora, pregovori su bili vrsta fasade", kaže on.

"Sve jednostrane mere koje su doneli – doneli su ih već, a sada moraju da se konsultuju sa Beogradom, ušli su u vrzino kolo, te kvazi državnosti, vidi se frustracija u Prištini, kroz političke tenzije", rekao je Stojanović. 

Bitno je da budemo u toku sa međunarodnom situacijom, kaže Stojanović i dodaje da moramo da  budemo svesni svih interesa i viđenja regiona koje imaju različite sile i da Beograd nastavi da bude pouzdan partner svim učesnicima procesa, koji očekuje i od drugih strana da ostvaruju dogovoreno.

"Sve države su okrenute ka međusobnoj saradnji, otvorenoj trgovini, takse su u suprotnosti sa duhom međunarodne otvorene trgovine i sve države koje su liberalne bi trebalo da osude ovakvo ponašanje Prištine", izričit je Stojanović, govoreći o taksama na brašno i građevinske blokove.

Evropska unija u doba pandemije

Osvrćući se na EU u vreme pandemije, Stojanović kaže da je bila neobična situacija u Briselu.

"Ovo je bio jedan izazov. Ključno je da smo kao država na putu ka EU na uspešan način izašli iz situacije sa koronom, cenimo podršku koja je stigla iz EU, kao i iz drugih bliskih zemalja", kaže on.

Prema njegovim rečima, put koji Srbija ima, je pravi put i vrsta dobitne kombinacije jer se pokazala kao korisna i efikasna odluka i u slučaju pandemije.

Govoreći o "razvodu" Velike Britanije i EU, Stojanović smatra da će morati da dođe do razrešenja.

"Doći će u nekom trenutku do podizanja uloga, da drugu stranu prinudi na neke ustupke ili veće koncesije. Mi želimo što bolje, po mogućnošću strateške odnose sa Londonom, bitno je da taj razvod bude što bezbolniji, sa manje posledica po evropsku ekonomiju, pa se nadamo da će što pre doći do nekog završetka", ukazao je Stojanović.Izvor

Nedavne Vesti

Brnabić: Ubrzano raditi na digitalizaciji zdravstvenog sistem

Premijerka Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas prvoj sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom… Opširnije

2 минута

Stiglo prvo pojačanje u TSC!

Napadač Milan Đokić od danas je novi član fudbalskog kluba TSC, u koji stiže kao… Opširnije

3 сата

Lajčak: Srećan zbog podrške Pariza dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas sa francuskim… Opširnije

3 сата

Vreme danas: Oblačno i mestimično sa snegom, sutra bez većih promena

Vremenska prognoza za utorak, 26. januar. Izvor Opširnije

4 сата

"Shvatamo mi karikaturu, ali Petričić ne shvata silovanje": Šokirao javnost najnovijom karikaturom, a onda je u "Utisku nedelje" otišao i korak dalje

Karikaturista Dušan Petričić je svojom karikaturom u poslednjem broju Nina podigao veliku buru, a svojim… Opširnije

6 сати

JOŠ JEDAN SAVEZ NA POMOLU POKS i DSS potpisuju sporazum o saradnji, moguć i zajednički kandidat za gradonačelnika

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisaće sutra sporazum o saradnji,… Opširnije

9 сати