Subscribe for notification
Kategorije: Politika

Skupština Srbije usvojila KORONA ZAKON, evo kada stupa na snagu

Podeli
Advertisements

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, koji predstavlja pravni okvir za mere i procedure u kojem će se, po rečima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i sprečiti veće negativne posledice.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Inače, amandmani nisu podnošeni, pa se za izmenu zakona glasalo u celosti. Kako je kazao Dačić, jedan amandman jeste pristigao i to od strane Zaštitnika građana, ali on nije bio podnet blagovremeno, pre početka rasprave.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nikome nije cilj da kažnjava građane, već da odredbama želi da zaštiti 95 odsto ljudi koji poštuju mere, ne idu na rođendane, slave slave skromno, ne prave venčanja i svadbe, i ponašaju se u skladu sa merama.

– Pred nama je predlog zakona. Molim vas da ovaj predlog posmatrate kao još jedan od niza mera u borbi protiv korona virusa. Ovim predlogom zakona uobličavamo pravni okvir – rekao je Lončar i dodao da će nastojati da epidemiju držimo pod kontrolom.

Pojačana odgovornost građana u borbi protiv korone

Zakona predviđa uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, u izmenama i dopunama Zakona se nalazi i deo o imunizacija stanovništva.

Kada izmene budu usvojene, primena počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Izvor

Nedavne Vesti

"NIJE REŽIM TOLIKO JAK KOLIKO JE OPOZICIJA SLABA" Đorđe Vukadinović poručio kolegama: Ovakvi kakvim se predstavljate ne možete ni pobediti ni ugroziti Vučića

"Opozicija kakvom se, uz malobrojne izuzetke, predstavlja na Tviteru i u "svojim" medijima ne može… Opširnije

12 минута

Milica Pavlović dan provela sa bakom i SVE RAZNEŽILA EMOCIJAMA Zagrljene uživale u restoranu

Milica Pavlović, pevačica, nikada nije krila to da su je baka i deka odgajali i… Opširnije

3 сата

"RADIKALSKE BITANGE I KUKAVICE" Tadić za "Blic" o pretnjama smrću: I danas bih doneo iste odluke o HAGU

Duhovi ratnih devedesetih povampirili su se posle pravosnažne presude kojom je Ratko Mladić u Hagu… Opširnije

3 сата

Ambasador Rusije: Pritisci na Srbiju da prizna Kosovo neće uspeti

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko uveren je da pritisci na Srbiju zbog Kosova neće dati… Opširnije

6 сати

Jovanović podneo krivičnu prijavu protiv Rebića, smatra da je UGROZIO ŽIVOT njegove porodice

Čedomir Jovanović, lider LDP-a podneo je krivičnu prijavu protiv direktora policije Vladimira Rebića, Višem javnom… Opširnije

9 сати

NISU DALI ZELENO SVETLO Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu

Zemlje članice nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa… Opširnije

12 сати