Subscribe for notification

Smajlovićeva o Crnoj Gori: Od Henrija VIII nije bilo vladara koji pravi crkvu

Podeli
Advertisements


Ljiljana Smajlović je, govoreći o porukama Mila Đukanovića vezanih za kritike SPC i formiranje crkve nacionalnih Crnogoraca, rekla da postoje razni mehanizmi alarmiranja međunarodne zajednice, ali smatra da je glavni mehanizam da se govori tome šta se dešava.

Kaže da Đukanović možda nije radikalniji u svojim namerama, ali ih otvorenije saopštava. "Ovo dugo nije bilo u evropskoj istoriji, od Henrija VIII (engleski kralj iz 16. veka) nije bilo državnog vladara koji pravi crkvu", istakla je Smajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je to zaokret od evropske istorije. "Milo je ranije zvučao kao moderni evropski lider, koji je u dosluhu sa onim što je evropski trend, ali sada kada ovo govori, vladika Joanikije zvuči evropskije od njega, a da ne govorimo o Gojku Peroviću. Podela između crkve i države je temeljni evropski princip", navodi Smajlovićeva.

"To da šef države saopštava – napravio sam državu, naciju, jezik, sad ću napraviti crkvu, to je možda stvarno veliko bacanje izazova pred građane koji se očigledno i dalje smatraju vernicima Srpske pravoslavne crkve", ocenjuje Smajlovićeva.

Govoreći o reakciji u nemačkom Bundestagu, gde su neki poslanici tražili da se ispita šta se dešava u Crnoj Gori, Smajlovićeva kaže da je to nije iznenadilo, jer je to reakcija ljudi iz Alternative za Nemačku.

Ocenjuje da je reakcija Vašingtona, koji poziva na uzdržanost, potpuno anemična i ne smatra da je američki predsednik Donald Tramp stao na srpsku stranu.Izvor

Nedavne Vesti

Vreme danas: Oblačno i mestimično sa snegom, sutra bez većih promena

Vremenska prognoza za utorak, 26. januar. Izvor Opširnije

7 минута

"Shvatamo mi karikaturu, ali Petričić ne shvata silovanje": Šokirao javnost najnovijom karikaturom, a onda je u "Utisku nedelje" otišao i korak dalje

Karikaturista Dušan Petričić je svojom karikaturom u poslednjem broju Nina podigao veliku buru, a svojim… Opširnije

3 сата

JOŠ JEDAN SAVEZ NA POMOLU POKS i DSS potpisuju sporazum o saradnji, moguć i zajednički kandidat za gradonačelnika

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisaće sutra sporazum o saradnji,… Opširnije

6 сати

INTERVJU Balša Božović: Režim je ZDROBIO OPOZICIJU, veliko umeće potrebno da bi se podigla iz pepela

Postoji samo jedan model dijaloga između vlasti i opozicije. To je onaj model koji podrazumeva… Opširnije

9 сати

MENjA SE PRAVILO ZA VAKCINACIJU U SRBIJI: Od sutra na pelcovanje samo ako ste ispunili ove uslove

OD UTORKA, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo… Opširnije

9 сати

Brnabić: Nezgodno otići tamo odakle su vam proterali ambasadora

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je nezgodno posetiti zemlju iz koje je proteran ambasador… Opširnije

9 сати