Subscribe for notification
Kategorije: Covid 19

Србија председава конференцији СЗО коју ће гледати цео свет

Podeli
Advertisements


БЕОГРАД, 27. август (Тањуг) – Позив Светске здравствене организације упућен Србији да председава Конференцији о имунизацији, којој ће присуствовати министри из више од 50 земља, велика је част, између осталог и зато што долази у тренутку када на планети нема места где вакцинација није једна од најважнијих тема, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Имунизација је данас једна од најважнијих тема, а конференција ће бити почетком године и то, како се сви надамо, у моменту када ће се вакцина појавити, рекао је Лончар за Тањуг у Бањи Ковиљачи након скупа у који је за лекаре ковид болница из Лознице, Шапца, Ужица, Ваљева, Чиготе и Бање Ковиљаче организовало Министарство у знак захвалности за вишемесечну пожртвованост у спасавању живота грађана Србије оболелих од корона вируса.

“Можете замислити у ком тренутку ће се конференција дешавати и у ком тренутку ће Србија председвати скупом, Имунизација ће бити главана тема за цео свет – да ли се вакцинисати и којом вакцином, како, колико и шта …”, рекао је министар и упитао можете ли замслити која је то част за Србију”.

Према његовом речима, позив доказује како се Србија котира у свету када је позвана да председава скупом на коме ће бити министри 53 или 54 земље, и то у време када ће тема бити још важнија јер ће неке вакцине против ковида бити регистроване.

Србија је ту част добила, како каже, захваљујући здравственом систему, спровођењу плана и програма СЗО о јавном здрављу до 2030 и грађанима који су послушали струку и науку и допринели да се епидемија малих богиња сузбије.

Подсетио је на пробле малих богиња и слабу вакцинацију деце када је имунизација пала на 70 одсто.

“Захваљући покренутој акцији и грађанима који су прихватили став струке и науке дошли смо до 94 одсто имунизације, спасили многе животе, спречили многе болести, многе компликације и сачували здравштвени систем. То нас је квалификовало да Србија буде та која ће председавати на тако битну тему”, рекао је Лончар.

Министар је додао да све што се дешава у Србији неко прати, и да одлука није могла да падне са неба.

Директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге јуче је упутио званични позив министру здравља Србије да буде председавајући на Конференцији посвећеној имунизацији којој ће присуствовати представници 53 земље чланице СЗО Европа.

Домаћин данашњег скупа био је директор Специјане болнице Александар Јокић, који је изразио задовољство што је пријем организован у Кур салону, у чувеном здању грађеном за краља Александра Карађорђевића, које је било руинирано, а обновљено је и реконструисано у децембру 2018. захваљући Министарству здравља, а поводом 160 година организованог лецења у Бањи Ковиљачи.

Додао је да је тај чувени салон још један заштитни знак Бање Ковљаче поред сумпорног купатила.Izvor

Nedavne Vesti

Vreme danas: Natprosečno toplo, sutra naoblačenje s kišom

Vremenska prognoza za četvrtak 4. mart Izvor Opširnije

41 минут

Srbija pozdravila stav patrijarha Porfirija o ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Da li je ovo početak NOVE ERE SPC?

Umesto osuda i isticanja da je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) homoseksualizam neprihvatjiv, od novoizabranog… Opširnije

2 сата

Predlog Nacrta zakona o ISTOPOLNOM PARTNERSTVU od sutra na javnoj raspravi, evo šta sve predviđa

Predlog Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, koji je obelodanjen pre mesec dana, "prošao" je Vladin… Opširnije

5 сати

Selaković u Berlinu: Posvećeni smo dijalogu, problem je nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog… Opširnije

8 сати

NIŽU SE ODOBRENJA: Još tri afričke zemlje registrovale rusku vakcinu

ANGOLA, DŽibuti i Republika Kongo registrovali su rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik… Opširnije

9 сати

Selaković u Bundestagu: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog… Opširnije

9 сати