БЕОГРАД, 6. јула (Тањуг) – Све је већи број млађих пацијената оболелих од ковид 19 који имају озбиљни клиничку слику и упалу плућа, каже директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

Он је навео да је у новом таласу ток болести непредвидив, да има пацијената који од самог старта имају тешку клиничку слику, док други на почетку имају блаже симптоме која траје неколико дана, а онда се стање магло погоршава.

“Ток ове болести је код неких пацијената непредвидив и неопходно је стално праћење. Пацијенти који на почетку имају блажу клиничку слику могу да се лече и у кућним условима, али је неопходна стална контрола”, рекао је Стевановић новинарима у Београду.

Како каже да је, код пацијената оболелих од ковид 19, клиничка слика таква да обично захтева дуготрајну терапију – две, три недеље лечења.

“То је разлог зашто су нам неопходни допунски болнички капацитети. Наша стратегија је да пратимо ситуацију из дана у дан, да се трудимо да идемо бар један дан испред епидемије и да нико од пацијената којима је потребно болничко лечење не остане без места у болници”, навео је он.

Апеловао је на грађане да контакте сведу на минимум, а да се прославе и путовања одложе док се ситуација “мало не смири”.

“Сваки контакт је ризик за пренос вируса”, упозорио је Стевановић.

Dezinfekcija Beograd

Izvor