UN o Kosovu, čekajući izveštaj o prebijanju ruskog diplomate

UN o Kosovu, čekajući izveštaj o prebijanju ruskog diplomate


Posle bezmalo pet meseci, stanje na Kosovu ponovo će se naći na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ovaj put zbog brifinga za ambasadore država članica najmoćnijeg tela svetske organizacije.

Brifing je najavljen svega nekoliko dana pošto je u Beogradu boravio šef Unmika Zahir Tanin, posle čega po pravilu sledi objavljivanje novog izveštaja generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti UN održana je 10. juna kada su se zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Polanski i kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku oštro sukobili oko incidenta u kojem je na severu Kosova prebijen ruski diplomata Mihail Krasnoščekov.

“Nezakonita akcija je tako očigledna… Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju događaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno izgovori njegovo ime”, rekao je ruski diplomata.

Reakcija Dmitrija Polanskog usledila je pošto je Vljora Čitaku optužila Krasnoščekova da je, koristeći zvanično vozilo Unmika, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak. 

Tanin je, tada, zatražio od članica Saveta bezbednosti da se uzdrže od zaključaka do objavljivanja izveštaja UN o ovom događaju. Do sada, taj dokument nije objavljen.

Dezinfekcija Beograd

Izvor

Preporučeno za vas