Subscribe for notification
Kategorije: Društvo

Visoke kazne — 500.000 ako ne dezinfikujete svoj radni prostor – Vlada Srbije usvojila nove mere‼️

Podeli
Advertisements

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima je odlučeno da zakonski minimum kazne u ovoj oblasti za pravna i fizička lica bude 50.000 umesto dosadašnjih 30.000 dinara.

Procenjeno je da visina minimalne kazne mora da se uveća kako bi ljudi i nakon ukidanja vanrednog stanja poštovali propisane mere. Razlog tome jeste i to što su u praksi prekršajni sudovi prilikom kršenja postojećih odredaba Zakona, bili skloni tome da izriču minimalne novčane kazne, koje nisu stimulisale ni fizička, ni pravna lica.

Ubuduće će fizička lica koja, pored zakona, ne poštuju ni uredbe i odluke nadležnih organa, morati iz svog džepa da izdvoje od 50.000 do 150.000 dinara, a pravni subjekti od 50.000 do čak 500.000 dinara!

Primera radi, pravno lica će biti kažnjeno i do 500.000 ako ne bude dezinfikovalo svoj prostor, ali i ako bude dalo nalog za putovanja zaposlenom u zemlju u kojoj ima oboljenja koja predstavljaju pretnju po javno zdravlje. Što se tiče fizičkih lica, ona mogu da budu sankcionisana ako se, na primer, ne pridržavaju naloga za izolaciju i karantin. Ako prekrše ove ali i druge mere koje su definisane važećim zakonom, mogu da plate od 50.000 do 150.000 dinaranavodi Kurir.

Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice u sledećim slučajevima:

  • Ako postupku epidemiološkog ispitivanja ne govori istinu i ne daje tačne i potpune podatke od značaja za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti, odnosno za otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje epidemije te zarazne bolesti, kao i ako se po potrebi ne podvrgne određenim medicinskim ispitivanjima.
  • Ako se ne pridržava naloga doktora u slučaju kada mu je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije, u skladu sa ovim zakonom.
  • Ako se pre putovanja u zemlje u kojima ima zaraženih, kao po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih ovim zakonom kao i mera koje priroda bolesti nalaže.
  • Ukoliko se se u skladu sa izdatim rešenjem sanitarnog inspektora, ne javlja zavodu odnosno institutu za javno zdravlje prema mestu boravka radi praćenja svog zdravstvenog stanja, odnosno, ako se ne pridržava naloga izabranog doktora.
  • Ako se ne pridržava mere karantina.
  • Ukoliko odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta.
  • Ako obavlja proizvodnju i promet hrane a nije obavio obavezni zdravstveni pregled i ne poseduje propisno overenu sanitarnu knjižicu.
  • Ako ne sprovodi mere propisane ovim zakonom i ne postupi po rešenju sanitarnog inspektora radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u rokovima, pod uslovima i na način određen tim rešenjem.
  • Ukoliko obolelo ne daje istinite podatke i ne pridržava se određenih mera i uputstava zdravstvene ustanove, odnosno naloga doktora, naročito u pogledu sprečavanja prenošenja bolesti.

Nedavne Vesti

INTERVJU Balša Božović: Režim je ZDROBIO OPOZICIJU, veliko umeće potrebno da bi se podigla iz pepela

Postoji samo jedan model dijaloga između vlasti i opozicije. To je onaj model koji podrazumeva… Opširnije

1 сат

MENjA SE PRAVILO ZA VAKCINACIJU U SRBIJI: Od sutra na pelcovanje samo ako ste ispunili ove uslove

OD UTORKA, 26. januara na svim punktovima za vakcinaciju moći će da se vakcinišu isključivo… Opširnije

1 сат

Brnabić: Nezgodno otići tamo odakle su vam proterali ambasadora

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je nezgodno posetiti zemlju iz koje je proteran ambasador… Opširnije

1 сат

Zorica Marković o NOVCU koji joj Darko Lazić duguje: "Slala sam mu poruku, izgleda da je promenio broj"

Pevačica Zorica Marković priznala je da joj Darko Lazić i dalje nije vratio novac koji… Opširnije

4 сата

Jeremić: Dva pregovarača da predstavljaju opoziciju u dijalogu sa vlašću

Opoziciju u dijalogu sa vlašću o izbornim uslovima, i uz posredovanje EU, trebalo bi da… Opširnije

5 сати

Kurti: I dalje sam nosilac liste za izbore na KiM

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti izjavio je danas da lista kandidata te stranke na predsetojećim… Opširnije

8 сати