Vučić: Sporazum sa Prištinom ne zavisi od želja, već od realnosti

Vučić: Sporazum sa Prištinom ne zavisi od želja, već od realnosti


Komentarišući izjavu Hašima Tačija da očekuje potpisivanje konačnog dogovora do kraja godine, Vučić je rekao da to zavisi od političke realnosti.

"Sedam godina slušam tu izjavu… To ne zavisi od političkih želja, već političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu", rekao je Vučić novinarima u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Istakao je da će uspostavljanje železničke linije Beograd–Priština i završetak auto-puta između ta dva grada značiti ogromnu pomoć za srpski narod na KiM.

"Ovo je (železnica) ogromna podrška za naš narod na KiM i pomoć, kao i kada budemo imali auto-put do Prištine", istakao je Vučić i dodao da će to biti od velikog značaja za Srbije koji žive u Gračanici, Kosovskom Pomoravlju i Sirinićkoj župi", rekao je Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju izjave o namerama o železnici, kao i za završetak izgradnje auto-puta Beograd–Priština.

Kako je rekao, to je tek početak da bi se došlo do stvarnog sporazuma. "Mislim da je to za nas od ogromnog značaja", rekao je Vučić.

Nema razgovora o statusu sve dok su tu takse

Predsednik je ponovio da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije.

"Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara Al Džazire.

Vučić je rekao da mu je smešno da uopšte priča o taksama u 21. veku, jer mora da postoji slobodna trgovina, navodeći da očekuje da problem bude rešen.

Upitan da li će se sastati sa predstavnicima prištinske administracije, Vučić je podsetio da je Hašim Tači jutros prisustvovao potpisivanju dokumenta o železnici i da je video neke predstavnike njihove delegacije, ali da ne zna da li će Aljbin Kurti posle podne doći u Minhen.

Upitan šta očekuje od današnjih sastanaka, Vučić je rekao da ne bi trebalo očekivati previše.

"Ako možemo malo da spustimo tenzije, to je uvek dobro, a mislim da su ovo konkretni koraci. Mi ćemo brzo da radimo na tome", rekao je Vučić.

Rekao je da je danas potpisano pismo o namerama o železnici i da je bilo reči o tome da je važno da se posle avio-saobraćaja, na kojem se ubrzano radi, otvori i železnička linija koja će povezati Beograd i Prištinu, kao i auto-put o kojem je, podseća, još pre šest godina bilo reči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao i da je naša strana uradila sve i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen.

Upitan koliko su važni dogovori i potpisana dokumenta, Vučić je rekao da je uvek bolje kada se razgovara, nego kada dijaloga nema.

On je naveo da su u Srbiji ekonomski brojevi dobri, da je država imala najveći rast u 2018. i 2019. godini ne samo u regionu već i u jugoistočnoj Evropi, da se nastavlja niska stopa javnog duga, ali da je potrebno nastaviti i saradnju i otvarati granice.

"Samo između nas i BiH i Crne Gore gubimo godišnje najmanje dve milijarde evra samo zato što nam kamioni toliko čekaju na granicama", rekao je Vučić.

Vučić sa Hanom i o kvotama za čelik

Predsednik je preneo novinarima da je Johanesom Hanom razgovarao o širem spektru tema značajnih za Srbiju i region, a posebno o kvotama za izvoz čelika.

"Sa Hanom smo imali dobar sastanak. Pošto je on sada komesar za budžet EU, molio sam ponovo za srpski čelik. Smatrao sam da je to važno za nas, to je ključna stvar, jer je smederevska železara postala najveći izvoznik i najveća fabrika u Srbiji", rekao je Vučić. 

Najavio je da će se na popodnevnom panelu, zatvorenom za javnost, o bezbedosti na Balkanu, na kojem će, između ostalih, učestvovati i predstavnici Prištine, kao i uvek snažno boriti za interese Srbije.

Panel o bezbednosti na Balkanu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana" očekuje se danas oko 17.30.

Predsednik je rekao da je u Minhenu razgovarao sa najmoćnijim finansijskim investitorima iz celog sveta koje je, kako je rekao, upoznao sa postignućima srpske ekonomije. 

Najbolji odnosi sa Rusijom i Kinom, nastavljamo evropski put

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da održava najbolje odnose i saradnju sa Rusijom i Kinom, po ugledu na zemlje koje imaju mnogo veću razmenu sa Rusijom od nas, ali da će nastaviti i svoj evropski put.

Novinar ruske televizije pitao je predsednika Srbije da prokomentariše slogan minhenske konferencije koji znači nestanak značaja Zapada, kao i komentare koji su se mogli čuti da je Rusija destabilizirajući faktor.

Vučić mu je odgovorio, kako je preneo, isto što i mnogim investitorima sa kojima se sastao, a koji su ga pitali o uticaju Rusije i Kine, te kojima je govorio da njihove zemlje imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa Rusijom, a posebno sa Kinom, od Srbije.

"Vi imate benefite te saradnje za vaš narod, a neki od vas nama ne dozvoljavaju da uradimo isto… Mi ćemo održati najbolje odnose sa Kinom i Rusijom, nastavićemo veoma dobru saradnju, to se neće promeniti, iako svi znaju da smo na evropskom putu", rekao je Vučić.

Dezinfekcija Beograd

Izvor

Preporučeno za vas